Přebalování se čtvercovými plenkami

edit: tento článek vznikl v době, kdy jsme provozovali kamennou prodejnu, dnes už máme e-shop (www.vbavlnce.cz) a zaměřujeme se pouze na nošení dětí - odkazy tedy nejsou aktivní. Přesto článek ponechváme, protože věříme, že je v něm mnoho užitečných informací

Klasické plenky jsou pořád v kurzu a to i na přebalování.
Je s nimi sice prakticky více práce a zaberou hodně místa při sušení, ale zato mají následující přednosti:
- malá pořizovací cena
- mnoho lidí má doma starší zásoby
- velmi rychle schnou
- dají se lehce poskládat pro malinké miminko i pro velké batole
- dají se použít ke spoustě dalších věcí od kapesníku přes obklad pro nemocného po hadr na okno

Přikládáme pár tipů pro ty, kdo nad "čtvercovkami" uvažují.

Pokud chcete používat pouze klasické čtvercové plenky, doporučujeme pořídit si minimálně 60 plen. Na přebalování jsou lepší pleny s vyšší gramáží, investice do nich se jistě vyplatí. Pro ty kdo hledají původního českého výrobce plen s tzv. dutinkovou vazbou, máme v nabídce pleny z Libštátského textilního závodu.
Dále je možnost koupit si pleny s dutinkovou vazbou nikoliv z bavlny, ale z hebkého bambusu. Tyto pleny jsou jemnější a savější, ale více se srážejí praním a doporučují se u nich nižší teploty praní, takže to zda je použijete na přebalování necháme na vás.

Pro miminko od narození doporučujeme zakoupit velikost 70x70cm. Vyrábí se také velikost 80x80, ale ta je pro novorozence příliš velká, špatně se skládá a není nezbytné ji pořizovat. Osvědčit se může u velkého batolete, nicméně i pleny 70x70 se dají používat až do doby kdy se dítě naučí na nočník. Proto doporučujeme spíše tu menší velikost.
Po zakoupení pleny vždy vyperte. Nové pleny jsou na omak drsné, ale vypraním a vyžehlením se to změní. Pleny doporučujeme prát na 60°C. vyvářka není nutná, stačí ji použít jednou za čas pro lepší dezinfekci nebo pokud máte podezření na kvasinkovou infekci. Některé maminky mají dobrou zkušenost i s praním na 40°.

Pro ty kdo chtějí hodně ušetřit, pro ty kdo rádi experimentují a nebo pro ty, kdo špatně snášejí komerční prací prášky odkazuji na článek s návodem na mýdlový prací prostředek vhodný právě na pleny.

Sušení čtvercových plen je náročné na prostor, ale dá se zvládnout i v malém bytě. Svého času jsem pro tento účel s úspěchem používala věšáky na sukně, na které jsem navěsila 4-6 kusů čtvercových plen.

Před sušením je dobré mokré pleny hezky narovnat, protřepat, vytáhnout směrem do rohů, aby schly co možná nejvíc rovné. Pak už není třeba žehlit, stačí jen poskládat. Je pravda, že naše maminky si to bez žehlení nedovedly představit, ale dobře vyprané a hlavně vymáchané plenky  dezinfekci žehličkou nepotřebují. Maximálně pokud máte podezření na kvasinkovou infekci.
Nicméně žehlení může mít dobrý vliv na zjemnění hrubých plen. Takže pokud opravdu chcete žehlit, pak plenu nejdříve poskládejte a potom napařovací žehličkou párkrát pomalu přejeďte. Je to velmi rychlé a účinné, mnohem jednodušší a rychlejší než celou plenu rozžehlit a  potom skládat.

1. plena složená napolovic (s tou se přebalovat moc nedá...)
2.plena složena na čtvrtiny
3. a přeložením na půl vzniká plena složená "na osminy" a s tou se už přebalovat dá
4. a taková úzká nudle vznikne, když plenu složenou napůl složíte ještě na třetiny, je to vhodné např. pro novorozence
Pleny lze používat složené tzv. "na osminy" nebo do nudle nebo jakkoliv to chcete pojmenovat. Není nutno ale skládat pouze na osminy, pokud potřebujete ještě užší balení, můžete si plenu složit více na úzko. Je to nejjednodušší způsob přebalování se čtvercovými látkovými plenami. Výhodou je úzké balení. Dítě cítí vlhkost pouze uprostřed pleny, boky má suché. Větrá to :-)


Nevýhodou je  to, že se často zašpiní i svrchní kalhotky a ty je potom nutno častěji měnit a prát.
Proto při tomto způsobu přebalování doporučujeme vícero svrchních kalhotek, klidně 4-6 kousků. pro tento způsob není vhodné používat příliš  bachraté svrchňáčky (velkorysého volného střihu), jako např. ty od Haipa Daipa. Plena v nich mají sklon "cestovat".


Další možností je tzv. novorozenecký sklad. Je trochu složitější, ale díky němu získáte přiměřeně silnou savou vrstvu a plenka zpevněná snappi sponkou bude na dítěti dobře držet.

1. plenu složte na polovic a ještě jednou na polovic, vznikne čtverec
2. uchopte první volný roh a přesuňte ho po hraně plena doleva (možná, že jste skládali jiným směrem a nepůjde to, takže v tom případě doprava :-)
3. výsledkem je rovnoramenný trojúhelník a pod ním napravu kus pleny - tento sklad celý otočíme na druhou stranu
4. trojúhelník je dole, nahoře vlevo je přebývající kus pleny, který složíme doprava
5. a ještě jednou doprava, tak aby uprostřed vznikl tlustý savý pruh
6. miminko dáme na čtverec, dolní cíp přehneme k bříšku
7. oba boční cípy ovineme kolem boků
8. uchytíme snappi sponkou

Prohlédněte si novorozenecký sklad v kombinaci s různými svrchními kalhotkami.

Různé typy svrchních kalhotek. Nejlépe se nám pro tento úvaz líbily kalhotky Sweet Monkey a Haipa Daipa, nevhodné nám přišly Grovia, které jsou vhodné spíše na užší pleny a novorozenecký sklad z nich vyčuhuje.

Pokud chcete novorozenecký sklad používat déle než do cca tří měsíců, je třeba mít v záloze větší pleny 80x80. Ale v tomto období se dá použít i jiný sklad - "na draka".

Takto si nejdřív poskládáte plenu 70x70
a takto se přebaluje "na draka"
Při přebalování můžete ještě použít jednu vrstvu, tzv. separační plenu. Ta má za úkol oddělit stolici od plenky a po použití se buďto vyhodí nebo pokud je pouze počuraná, tak se vypere.
Separační pleny se vyrábějí z celulózy, viskózy, směsi obou nebo i jiných materiálů. Občas se jako separační pleny používají také flísové obdélníčky, které pomáhají udržovat zadeček miminka v suchu.

Použité pleny se skladují v uzavřené nádobě (kbelíku). Doporučujeme skladování na sucho, maximálně lehce přepereme pleny znečištěné stolicí. Skladování ve vodě je možné pouze pokud vodu pravidelně měníte. I tak ale textil trpí více než při suchém skladování a pleny se rychleji ničí. Skladujeme maximálně 3 dny, potom pleny vypereme.

Mnozí z vás kteří se prokousali až sem si možná řeknou, že je to poměrně komplikované a že jim ty látkové pleny za tolik práce nestojí. Chci zdůraznit, že čtvercové pleny jsou opravdu nejpracnější způsob přebalování do látky. Existují mnohem jednodušší způsoby - pleny vše v jednom nebo kapsové, ke kterým se na blogu určitě dostanu. Přesto jsou čtvercovky stále ve velké oblibě , v době finanční krize více než jindy...

Chystáte-li se na výbavičku složenou ze čtvercových plen, doporučujeme sehnat:
min. 60 čtvercových plen, ideálně s vyšší gramáží
2x sponku snappi
3-5 rostoucích svrchních kalhotek nebo 3ks od každé velikosti
separační pleny
šetrný prací prostředek nebo suroviny na výrobu mýdlového pracího prostředku
20l kbelík na skladování plen

Hodit se vám bude
pratelná přebalovací podložka
pytel na pleny

Doufám, že vám tento článek pomohl v rozhodování, zda to zkusit se čtvercovkami nebo zda "tohleto ani náhodou" :-)



Komentáře

  1. Zdravím. My máme 1 snappi sponku a používame ju iba keď vetráme v horúčavách bez vrchných gatí. Inak mi príde zbytočná...šak to tá vrchná vrstva drží dobre. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám jen 30 plen 70 x 70 a dovnitř jako savé jádro vkládám žínky z Ikea http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40054538/ mám jich 60ks. Peru jednou za dva dny.
    nejprve stačila 1 asi od 2 měsíce vkládám 2. Používám novorozenecký sklad, takže hrubé žínky jsou zabalené v pleně.

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, hodně mi pomohl! Konečně mám představu o tom, co bych měla pořídit. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Maminky pozor! Chůze má svá pro i proti.

Biologické předpoklady nošení dětí aneb proč je přirozené nosit děti vertikálně