Článek z roku 2004 o tom, co říkají Afričanky na kočárky

Africké matky vnímají kočárky jako odpornou módu. Tradice nošení dětí se stále drží. Děti přece nemohou sedět jako pecky.

Emily Wax, Washington Post



Irene Wambui: "Nedokážu si představit, proč by si někdo koupil dětský kočárek." Říká, že ho považuje za studenou klec plnou zbytečných chrastítek, držáků na nápoje a odrazek. "Děti někdo nacpe do nějaké vymyšlenosti a tlačí je městem jako nějaké zvíře."Přesto ji vidíme,jak se v nákupním středisku pro střední třídu Westlands snaží prodat nejnovější zboží, čtyřkolové plastové a kovové nástroje moderního mateřství. Ale kočárky byly dosud v Nairobi propadák a urážka tradici.V Africe vídáme ženy s někdy spícími někdy rozmarnými dětmi zabalenými v kuse látky na zádech. Miminka se přesouvají v rytmu boků svých matek, celý den jsou synchronizovaná, ohýbají se se svými maminkami pro vodu nebo když zametají podlahu a znovu se s nimi zvedají, když se ženy zastaví k odpočinku. Visí na nich  i tehdy když jejich matky prodávají potraviny na trhu, nebo se modlí v kostele či mešitě.Zavedení kočárků a sporťáků děsí tradicionalisty, a to i takové jako Wambui, která kočárky prodává. Kočárky se už objevují v hlavních městech po celé Africe, ale zatím to není žádný trhák."Není to nic moc. V Africe děti buďto nosíme nebo je necháme ať si dělají co chtějí. Nemohou sedět jako pecky," říká Wambui." Kromě toho, naše silnice nejsou na kočárky dělané. Pokud by všichni měli kočárek, způsobilo by to kolaps v ulicích. Pak by to bylo špatné nejen pro naše děti ale i pro naše ulice."Zara Esmail je manažerka obchodu a nadřízená paní Wambui. Prochází se sem a tam před kočárky. Říká, že v obchodě se prodal pouze jeden dětský kočárek za poslední dva měsíce, a to pracovníkovi OSN z Británie, který si stěžoval na malý výběr."Myslela jsem, že se budou prodávat mnohem lépe," řekla Esmail. A dodala - možná že by bylo dobré nasměrovat reklamu více na pracující maminky ze střední třídy. "Mysleli jsme, že tyto moderní věci budou hit."Kočárek vyvolal debatu mezi africkými pediatry, kteří si myslí, že tento nástroj - původně vytvořený jako prostředek, který šetří námahu evropské střední třídě- může poškodit vztah mezi matkou a dítětem."Kočárek je opravdu nejlepší prostředek k tomu, aby vzdaloval dítě od matky" řekl Frank Njenga, dětský psychiatr působící v Nairobi, rušném hlavním městě Keni. "Dítě na zádech matky je stále v teple a pohodlí. Dítě se cítí bezpečně a bezpečnější lidé jsou šťastnější lidé."Ve Spojených státech a Evropě budí kočárky již dlouho kontroverze. V poslední době je někteří lékaři a dětští psychologové obviňovali ze všeho možného, od dětské obezity po nízké sebevědomí později v životě.Jane Clark, profesor kineziologie na University of Maryland, řekl, že existuje obava z následků nadužívání kočárků pro starší děti, protože batolata jsou tak méně fyzicky aktivní. Mezi rodiči se stále více prosazuje myšlenka nošení dětí a osvobození dětí z jejich kočárků.

Zároveň se ale spousta webových stránek a časopisů ve Spojených státech a Evropě věnuje tématu výběru toho správného kočárku - ať už má otočnou rukojet, sedačky vedle sebe, je vhodný k joggingu nebo na spaní, má nebo nemá lehkou titanovou konstrukci, pneumatiky, zadní odpružení, lapače nečistot, baterie na blinkry. Některé evropské starožitné kočárky jsou symboly společenského postavení pro celebrity, jako je Madonna a Celine Dion, které prý utratily 2.600 dolarů za klasickou značku Balmoral Pram, kterou weboví recenzenti popisují jako malý Humvee.Afričané považují tradiční metodu nošení dětí za jedinou opravdovou metodu každodenní péče o dítě. Když je čas kojení, matka jen přesune své dítě ze zad na břicho a dítě je u prsu. Dětský kočárek  by tak mohl změnit všechno. Ale mnoho lidí v Nairobi je toho názoru, že toto zařízení by bylo jen dalším příkladem toho, jak Afričani přijímají ty nejhorší výdobytky industrializace."Existuje mnoho prastarých zvyků, které už pro dnešní Afričany nemají význam" řekla Carol Mandi, šéfredaktorka časopisu Eva pro východoafrické ženy. "Naším úkolem je vybírat si jen to dobré. Ale nošení na zádech, to je prostě skvělý zvyk, který udržuje děti emocionálně stabilní a v matkách podporuje vazbu k dítěti. Nemůžeme přestat být Afričankami proto, že jsme se náhle ocitly uprostřed moderního světa. Co bude dál? Řeknou nám abychom přestaly kojit na veřejnosti? Ani náhodou."

Komentáře

  1. Chtěla bych vidět diskuzi mezi našimi a jejich pediatry a ráda bych slyšela jejich vzájemné argumenty, to by bylo vzrůšo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Môj pediater podporuje nosenie aj dlhodobé dojčenie :-)

      Vymazat
    2. Tak takového pediatra bych chtěla :-) To se už asi hledá, jak jehla v kupce sena....

      Vymazat
  2. No a hlavne vertikalizovať dieťa keď na to jeho chrupavky nie sú pripravené a sproste mu tým ničiť chrbticu, nech sa páči! V Afrike na to nemajú cesty, peniaze a asi ani tradície, ale my sme zatiaľ v Európe a spriaznenosť so svojimi deťmi cítime aj na vzdialenosť kočárku presne tak silno, ako keby sme svojho miláčka mali na tele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I v Evrope byla tradice noseni deti. Kocarek je pomerne novodoba zalezitost...

      Vymazat
    2. Je obrovský rozdiel vertikalizovať a vertikalizovať. Dieťa v šátku alebo v Manduce je v takom postavení, že jeho chrbtica netrpí, ba naopak, PROSPIEVA MU TO VIAC, NEŽ KOČÁR. Odnosila a odkojila som svoje dve deti, sú to zdraví chlapci:-) MANDUCU silne doporučujem ja a aj moja výborná pediatrička:-) Samozrejme, taká "klokanka" a chodítka, to je iná vec a katastrofa pre chrbticu. Ale o tom sa tu nepíše.

      Vymazat
    3. Mit dite v kocarku je jako mit ho na tele??? No tedy jak pro koho. Pro me byl po roce noseni sok, kdyz syn chtel do kocarku a byl najednou tak daleko.

      Vymazat
  3. Ničení páteře vertikálním nošením je nepodložený mýtus. Doporučuji jiný článek na tomto blogu http://vbavlnce.blogspot.cz/2013/06/biologicke-predpoklady-noseni-deti-aneb.html
    Vertiklání nošení v pevně uvázáném šátku na těle matky je fyziologické a prospěšné po mnoha stránkách.
    "Spřízněnost" se svými dětmi máme přirozeně v kočárku i na těle. Ale benefity nošení kočárek nenahradí. Kočárkizace společnosti bohužel naučila matky, že plačící dítě je třeba uhrkat namísto pochovat a to je bezesporu špatně.


    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Maminky pozor! Chůze má svá pro i proti.

Biologické předpoklady nošení dětí aneb proč je přirozené nosit děti vertikálně