Kdy se hodí nosítko?




Všude tam, kde se z nějakého důvodu nehodí šátek. Kdo zná BAVLNKU tak ví, že jsme hlavně přes „ty šátky“. Šátek je díky svému jednoduchému principu přece jen tím nejuniverzálnějším nosítkem vůbec. Dá se v něm nosit nedonošené miminko, ale v krizi ponosíte i čtyřleté dítě znavené celodenním výletem. Takhle univerzální žádné nosítko být nemůže.

Ale jsou situace, kdy má i nosítko své výhody.
Nejčastěji tehdy, kdy z nějakého důvodu šátek vázat nechcete. Hodně lidí se na šátek příliš necítí, přijde jim to trochu moc „etno“, mají pocit, že to nejde dohromady s jejich životním stylem. Tady si dovolím nesouhlasit, šátek se dobře snese i s kostýmkem, jak dokládá foto italské poslankyně evropského parlamentu. Ale dobře, přiznejme si, že šátek stále ještě není vnímán jako něco běžného a dejme tomu, že na sebe nechcete poutat tolik pozornosti.


Taky se může stát, že se považujete za kopyto a máte pocit, že vázání šátku nezvládnete. Mohu vás ujistit, že to zvládne kdekdo, já jsem toho živoucím důkazem. Ale je pravda, že „kopytu“ to může dát zabrat.

Jsou ale situace, kde se objektivně více hodí nosítko. Zde je jejich neúplný výčet:
Nosíte větší batole, které chce střídavě nosit a ťapat (kdo se s tím má furt vázat…)
Je zima, prší, venku je spousta špíny a vám hrozí, že si při manipulaci šátek pošlapete nebo urousáte.
Nosíte na zádech a vaše akční batole se při vázání odmítá na chviličku zklidnit.
Je vedro – nosítko přece jen nepokrývá tolik z povrchu těla vás a miminka, takže tolik nehřeje.
Střídáte se při nošení s jinými členy rodiny, kteří to s šátkem neumí.
Atakdále atakdále...

Takže chcete nosítko. Dobrá. Nejprve si povíme, jaké nosítko rozhodně nechcete – nechcete klokanku. Klokanka je zvrácený a inženýrsky nezdařený typ pomůcky pro nošení. Není pohodlná ani pro nosiče, ani pro děťátko.
Jejím základním nedostatkem je nedostatečná šíře látky mezi nožičkami dítěte. V důsledku toho nožky dítěte volně visí dolů. Záda jsou často polstrovaná a nepříliš pružná a páteř miminka je tak zcela rovná, někdy dokonce prohnutá do luku. Hlava dítěte pak nesměřuje zpátky k hrudníku nosiče, ale spíše do záklonu. Tato poloha je pro dítě naprosto nevhodná, hlavička tlačí nežádoucím způsobem na rovnou páteř. Nožičky visí dolů a kyčle tudíž nezaujímají zdravou tzv. abdukčně flekční polohu. Kromě toho se veškerá váha dítěte soustředí do rozkroku, což nám zejména u chlapečků připadá jako mučení.
typická poloha dítěte v klokance

Mučení je to ovšem i pro nosiče. Všimněte si že tradiční nosítka jsou konstruovaná vždy tak, aby aspoň část zátěže přenesla na bedra nosiče. Oproti tomu v klokance dítě visí celou vahou na ramenou nosiče, což je velmi nepříjemné. Těžiště je příliž nízko a daleko od těla nosiče, což také zvyšuje zátěž při nošení.
Klokanka je tedy spíše mučidlo než pomůcka.
Pokud si kupujete nosítko pro své novorozené miminko, nepřemýšlejte ani nad krosnou. Krosna je nosítko vhodné pro outdoorové aktivity se starším dítětem, nejlépe už chodícím. Absolutně neřeší vhodnou polohu dítěte vzhledem k jeho věku a motorickým schopnostem. Pro ženu je navíc krosna pěkně fyzicky náročná. Těžiště je příliš daleko od těla a samotná konstrukce může vážit až 3kg. Krosnu tedy raději přenecháme sportovně založeným tatínkům a hlavně chodícím dětem, tedy dětem, jejichž páteř je na to dostatečně vyvinutá a u nichž už nepředpokládáme dlouhý pobyt v nosítku.

Jaké nosítko vám tedy doporučíme?
Ergonomická nosítka jsou moderní pomůcky pro nošení dětí, které konstrukčně vycházejí z asijských nosítek typu mei-tai. Většinou se na nich nic neváže, mají přezky, v místech kde je to potřeba jsou polstrovaná.

ergonomické nosítko Manduca
Obchody V BAVLNCE vám nabízí několik typů těchto nosítek, z nichž nejoblíbenější je nosítko Manduca. Manduca je oblíbené a zákazníky oceňované nosítko, které plně respektuje jednotlivá stádia vývoje dítěte. Dá se v ní nosit na břiše i na zádech. Miminko i nosič v ní mají maximální možný komfort. Doporučujeme ji zejména pro děti od půl roku do dvou let, může ale sloužit i mladším nebo starším dětem.
Manduca je vybavena novorozeneckou vložkou pro nošení miminek od narození, přesto máme z obchodu zkušenost, že nesedí každému novorozenci ideálně. Robustnější miminka jsou většinou v novorozenecké vložce „usazena“ dobře (píšeme usazena v úvozovkách, protože se nejedná o sed, ale o polohu, v níž je podsazený zadeček a záda jsou zakulacena a dobře podepřena nosítkem, tak jak to odpovídá potřebám novorozence - viz obrázek).
Drobnějším a slabším dětem ovšem Manduca nemusí poskytovat potřebnou oporu už od narození.
Manducu tedy doporučujeme všem aktivním rodičům, kteří shánějí vhodné nosítko pro nošení doma i pro outdoor.
Pokud ovšem hledáte nosítko hlavně pro první měsíce po narození děťátka, doporučujeme subtilnější nosítko Storchenwiege. Toto nosítko se snaží v mnohém napodobit vlastnosti šátku. U malého miminka umožňuje nastavení šíře látky od kolínka ke kolínku přesně podle rozměrů dítěte. Nosítko také disponuje zadrhovací šňůrkou, která umožňuje stáhnout přebytečnou látku po bocích dítěte a zamezit tak případnému hroucení drobného miminka do stran. Proto je nosítko doporučeníhodné i pro novorozence.
Také toto nosítko můžete nosit na břiše a později i na zádech.
Nicméně nošení těžších batolat už není tak pohodlné jako ve výše zmíněné Manduce, zejména proto, že bederní pás je užší a není polstrovaný.


nosítko Storchenwiege vlevo s dvouletým dítětem a vpravo s novorozencem

Dalším zajímavým typem nosítka je ring sling – šátek s kroužkem. Jeho použití je nesmírně jednoduché a rychlé a nosítko navíc vypadá velmi elegantně. Schválně mrkněte na tohle francouzské video.

Ring sling je nosítko na kratší pochůzky, je nesymetrické, veškerá zátěž visí na jednom rameni a trochu paralyzuje jednu ruku. Přesto je velmi oblíbené. Pokud je ring sling vyroben z pevné šátkové tkaniny, je skutečně pohodlný a rychle se na dítěti dotahuje.


Pokud Vás něco z naší nabídky zaujalo, objednejte v e-shopu nebo přijďte se podívat k nám do prodejny. Výčet nabízených nosítek v článku zdaleka není úplný. Naše prodavačky mají s nosítky zkušenosti a ochotně je s Vámi vyzkouší. Pokud budete stále pochybovat o své volbě, můžete si nosítko zapůjčit na víkend nebo celý týden domů. Podmínky půjčování naleznete zde.Naši prodejnu najdete v Ostravě poblíž OC Futurum.

Těšíme se na Vás V BAVLNCE!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Maminky pozor! Chůze má svá pro i proti.

Biologické předpoklady nošení dětí aneb proč je přirozené nosit děti vertikálně