Comeback mýdla a další ekotipy do domácnosti

Musím se pochlubit- byla jsem u toho! Na počátku roku 2005 vznikly na komunitním serveru emimino.cz dvě zázračné diskuze, jedna o látkových plenách a druhá o ekologické domácnosti, kde jsme s nadšením shromažďovaly své zkušenosti s obojím. Uživatelka Stefinka vložila do jedné z nich nenápadný příspěvek o pracím prostředku z mýdla a sody, který si kdysi ženské připravovaly samy doma. A tím vznikla hromadná nákaza, taková, jaká může vzniknout jenom na internetu. Stovky ženských doma strouhaly mýdlo, rozpouštěly je v kbelíku, experimentovaly s množstvím sody a sledovaly co to všechno dělá s jejich prádlem. Na diskuzi jsme pak probíraly výslednou konzistenci výrobku, která měla široké rozpětí od husté mléčné tekutiny, přes řídké želé až po husté želé a tak se prostředku začalo říkat roztomile "sliz". Proto pokud chcete googlovat, je termín sliz ten nejlepší (spojení jelení sliz (podle mýdla s jelenem), mýdlový sliz, sliz na praní apod).

Základní návod na mýdlový prací prostředek:
1ks jádrového mýdla - nastrouhat
soda na praní - doporučujeme spíše krystalickou
10l kbelík, kelímek od velkého jogurtu (Hollandie) a voda
V litru horké vody smícháme kelímek strouhaného mýdla s kelímkem sody a za stálého míchání dolejeme vodou celý kbelík. Na praní použijeme jeden až dva kelímky vzniklého pracího prostředku.

Pokud se chcete o výrobě "slizu" dozvědět víc, klikněte na výše zmíněné odkazy z gůglu, najdete spoustu informací z praxe o tom, jak to funguje. Patrně si ale stejně budete muset najít vlastní způsob jak prostředek připravit. Doporučuju zejména zjistit si přesnou tvrdost vaší vody na stránkách patřičných vodáren a přizpůsobit tomu množství sody. Když to totiž přežente se sodou, bude vám prádlo šednout. Je v tom trocha alchymie, ale je to celkem zábavné.
Prostředek je ideální na praní plen a kojeneckého oblečení. Přestane vám patrně vyhovovat při praní skvrn od jídla, s těmi si už poradit neumí, protože v něm chybí sofistikované (a neekologické) přísady dnešních prášků, jako jsou optické zjasňovače, které skvrny opticky zamaskují tak, že nejsou vidět.
Na skvrny se dá trochu vyzrát tzv. solí na skvrny, kterou v menším množství přidáte do bubnu. V letním období hodně pomáhá sluníčko.

Zajímavé je, že mýdlový prostředek lze použít i v myčce, jedna má kamarádka ho tak úspěšně používala v kombinaci s octem jako oplachem. I já jsem to jednou vyzkoušela a výsledek byl překvapivě dobrý.

Díky diskuzi jsem si také ověřila, že v domácnosti toho stačí mít na čištění málo. Třeba jedlá soda/prášek do pečiva, ta skvěle čistí vše připálené, zbavuje usazenin a zápachů. A díky tomu, že je jedlá, nemusíte se jí bát nikde, kde přichází do styku s jídlem, což se o spoustě dalších čistících prostředků nedá říct.
A ocet, to je při úklidu domácnosti vůbec zázrak. Zkuste třeba vzít ocet na sklokeramickou varnou desku! O čištění záchodu nebo ledničky se asi nemusím zmiňovat, to je všeobecně známo. A použití trochy octa (1/2 deci) namísto aviváže je už také dost rozšířené.
Možná budete překvapeni, že tyto základní suroviny fungují mnohem lépe než speciální čističe a třeba dospějete jako já k přesvědčení, že trh na nás chrlí spoustu speciálních čistících prostředků, které příliš nefungují, jen proto, abychom si pod vlivem reklamy kupovali další a další a nikdy nebyli úplně spokojeni. Jaké je pak naše překvapení, když zjistíme, že funguje něco tak prostého jako ocet...

Kdybyste přece jen chtěli něco, co se tváří jako běžný čistící prostředek, potom můžete sáhnout po značce Frosch, která vyrábí čistič na bázi octa i sody.

Baví mě sledovat zpětně kolik se toho událo za tu dobu co mám děti. Když jsme v roce 2005 začínali s BAVLNKOU, byli jsme první e-shop který spojoval informace pro rodiče, kteří chtěli nosit své děti, vychovávat kontaktně a zároveň se chovat šetrně k životním prostředí, používat ekologické prací prostředky, prát plínky, pečlivě vybírat co nejšetrnější přírodní kosmetiku. Dnes už je konkurence v tomto oboru velká, o to víc se musíme snažit. Ale čas od čas se ráda vracím k té první plenkové diskuzi a s úsměvem porovnávám, jaký jsme udělali krok kupředu v informovanosti a dostupnosti produktů, které byly v roce 2005 na našem trhu úplně nové a velmi vzácné.



Obchod V BAVLNCE najdete v Ostravě u Futura. Přijďte se k nám podívat a poradit. Těšíme se na vaši návštěvu!


Komentáře

  1. Také hodně používám přírodní kosmetiku - nebo se o to aspoň snažím. Hodně mě zaujal třeba tento eshop, kde lze taky koupit nějaká super mýdla :) Tak třeba někdo něco vyberete :) Mě osobně nejvíc voní taková ta mýdla s neutrální vůní, absolutně nesnáším, když voní třeba po ovoci nebo po něčem hodně aromatickém :(

    OdpovědětVymazat
  2. Také hodně používám přírodní kosmetiku - nebo se o to aspoň snažím. Hodně mě zaujal třeba tento eshop, kde lze taky koupit nějaká super mýdla :) Tak třeba někdo něco vyberete :) Mě osobně nejvíc voní taková ta mýdla s neutrální vůní, absolutně nesnáším, když voní třeba po ovoci nebo po něčem hodně aromatickém :(

    OdpovědětVymazat
  3. Mě ještě jako další ekotip napadá nepoužívání jednorázových plastových holítek - znám dost žen, které si třeba holí nohy několikrát týdně a podle mě se jejich nepoužívám ušetří dost plastu. Takže místo toho jít třeba na epilaci, která vydrží déle a ušetří dost času :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Maminky pozor! Chůze má svá pro i proti.

Biologické předpoklady nošení dětí aneb proč je přirozené nosit děti vertikálně

Aby se v šátku nehroutilo - tři finty